Fiets - een column van Corry Schellekens - de Senioor

Informatie over activiteiten
voor senioren in Amersfoort e.o.
Ga naar de inhoud
FietsIn bijna elk gesprek, met wie dan ook, komt op enig moment de vraag: weet jij het al? En niemand die het weet. Iedereen heeft wel enorme behoefte aan het benoemen van de positieve dingen in dit land. De roep om ons fatsoenlijk te gedragen jegens elkaar klinkt ook vrij dringend.  Hoewel er overal wel iets op aan te merken valt en er echt nog wel het één en ander moet veranderen hebben wij een leuk land. We hebben op elk uur van de dag de beschikking over schoon drinkwater, stroom en gas zijn zelden afgesloten en dan nog alleen bij calamiteiten, ons internet wordt nooit door de regering geblokkeerd, kinderen mogen gewoon naar school, wij kunnen rondfitsen waar we maar willen, winkels zijn nooit echt ver weg en alles wat we nodig hebben is te koop, van oer-Nederlandse aardappelen tot uitheems fruit en zelfs het kleinste gehucht is bereikbaar zonder urenlang in de modder vast te staan.  Wij kunnen ongebreideld kranten lezen, boeken zijn vrij te koop of te leen in uitgebreide bibliotheken.  Gelukkig hebben we ons weer en misschien is dat wel de meest verbindende factor. We moeten er bijna elke dag doorheen, wie we ook zijn en waar we ook vandaan komen. Eensgezind staan we, zwetend of blauwbekkend, te klagen in de rij voor het stoplicht. In al zijn gevarieerdheid weerspiegelt het weer eigenlijk het beste onze identiteit. Weer verandert per etmaal en identiteit staat niet vast, want ontwikkelt mee met leeftijd, omstandigheden, tijdperken, ontmoetingen, geluk en ongeluk. En “het volk” is niks: het bestaat uit echte mensen met elk hun eigen verwachtingen en behoeften.

Ik weet nog niet op welke partij ik ga stemmen.
De verkiezingscampagnes lijken vaak op een wedstrijd “ ver plassen” en dat vind ik toch een beetje onfris. Het gaat amper over de inhoud en dan is het lastig om een goede keuze te maken. Daarom laat ik mij leiden door wat echte mensen, die ik overal tegenkom, te zeggen hebben over hun waarom. Echte mensen zijn klaar met dat oerwoud aan bizarre regeltjes en willen zelf initiatieven ontplooien voor een nog leuker Nederland. Wij ouderen zouden daarin met al onze levenservaring en wijsheid heel wat kunnen betekenen.

Het is bijzonder om dit land te bekijken door de ogen van iemand die hier pas woont. Op het plein voor de supermarkt ontmoet ik een vluchteling uit Libanon. Hij heeft een verblijfsvergunning, een flt, een krot van een fits en hij is eenzaam. Hij vindt de vrouwen hier zo fris, de luchten zo mooi, de straten zo schoon en het gras zo groen en hij snapt niet dat er in dit land mensen wonen die fitsen stelen.  Hij is op zoek naar een Nederlandse vriendin en vraagt of ik niet een vrouwelijk familielid heb met wie ik hem in contact kan brengen. Nee dus. Om een goede fits vraagt hij dan weer niet. Daarom ontplooi ik even een oer-Nederlands initiatief: Wie o wie heeft nog een overcomplete, in goede staat verkerende, herenfiets staan?

Corry Schellekens

Als u wilt reageren, kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud