Vegetariersbond - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws
van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Sinds wanneer bestaat de Nederlandse Vegetariërsbond?
Dat was de vraag in de november 2021 uitgave van ons blad.
Negentiende eeuwHet niet eten van vlees houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. In 1894 verscheen een pamflet met de titel Een bond voor alle vegetariers! Oproep aan alle voorstanders tot vereniging.
Dit pamflet stond aan de wieg van de Nederlandsche Vegetariërsbond, die datzelfde jaar werd opgericht door de auteur van het pamflet. Als je lid wilde worden, moest je een verklaring ondertekenen waarin je stelde de “vegetarische leefwijze” te volgen en van plan te zijn “bij dien leefregel te volharden en deze te verspreiden.

Twee jaar later, in 1896, publiceerde de bond een kookboek. In het voorwoord staat dat de bond de wens heeft ”dat het met de uitgave van het Vegetarisch Kookboek een wapen zal hebben geleverd, dat krachtig zal blijken in den strijd, die in onzen tijd onder verschillende banieren gestreden wordt tegen nauw verwante vijanden der humaniteit, als oorlog, sociale misstanden, prostitutie, gebruik van alcoholische en narcotische genotmiddelen, vivisectie en het aanfokken van dieren, bestemd tot een lijdend leven en een gewelddadigen dood’.
(met toestemming van Historisch Nieuwsblad)

Als u wilt reageren, kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud