Kunst van onze leden Ans Kaats - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden
  Ans Kaats

Toen Ans mij een paar maanden geleden in de Sociëteit foto’s liet zien van haar werk, dacht ik gelijk, ja dat is iets voor de Info en toen ik vanmiddag bij haar was werd ik niet teleurgesteld. Overal in haar huis hangen de schilderijen met diverse onderwerpen. Het schilderen zit niet echt in de familie, ofschoon zij wel een broer heeft die ook schildert. Zij was al  twee jaar bezig met lessen, maar toen werd ze ziek en stopte het even. Na haar ziekte is ze bij het Toon Hermans huis verder gegaan met schilderen.
Ook meditaties deed ze daar en dat was heerlijk. Je maakt jezelf helemaal leeg. Dat was haar een steun, niet alleen voor haar ziekte, maar ook vanwege het verlies van haar zoon een jaar geleden. De sociale contacten daar waren ook heel fijn.

Via Truus, de gastvrouw van de Sociëteit is Ans lid geworden van de KBO en ze kwam toen ook regelmatig op de donderdag. Ze vindt het heel erg dat de sociëteit nu gesloten is, ze mist het zo. Ze ziet het als een persoonlijk uitje, het is gezellig, je ontmoet er leeftijdgenoten en ze heeft er interessante gesprekken. Ans heeft veel behoefte aan sociale contacten, naast haar familie waarmee ze ook regelmatig omgaat, hetzij persoonlijk, met de mail of appen. Binnenkort is er weer een familiedag.

In haar werkzame leven was zij ziekenverzorgster in Pasadena, een tehuis voor chronisch zieken, helaas afgebroken in 1972. Daarna is zij nog vrijwilligster geweest bij de bibliotheek in huize Liendert.

Het mooiste in haar leven is dat zij is genezen van kanker. Zij is erg gelovig en heeft zich helemaal overgegeven aan God. Naast het schilderen leest Ans ook heel veel en is al 50 jaar lid van de bibliotheek. Ze leest voornamelijk psychologische boeken en over filosofie. Zij speelt klassieke muziek op de piano.

Ze is erg blij met het blad van de KBO, zowel het Magazine als onze Info en vooral de achterpagina met de liedjes van Thea Palte vindt ze enig! Ze is erg gek op die oude liedjes. Alleen het recept zal ze niet gauw maken omdat ze alleen is.
Ans woont in de wijk Jericho en is erg actief met de protesten tegen de afbraak van deze huizen. Zij is erg gehecht aan het huis en is vaak gedeprimeerd bij de gedachte dat zij dit alles moet opgeven. Er is over dit onderwerp een interview met haar geweest in het AD.
Een bijzonder mooi artikel over een bijzondere vrouw.
Margreeth Sjamaar

Klik op een van onderstaande afbeeldingen voor een vergroting van haar werk.
Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud