De Kerststal van Theo van Hamersveld - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden


De Kerststal van Theo van Hamersveld

Toen ik Theo vroeg of zijn kerststal op de voorpagina van de Info mocht was dat gelijk goed, een interview dat hoefde van hem niet, maar ja dat hoort erbij, dus toog ik een dezer dagen naar Hooglanderveen voor een gesprekje. Theo is geboren en getogen in Hooglanderveen. Toen hij trouwde heeft hij met Ria zijn vrouw, acht jaar in Hoevelaken gewoond, maar daarna weer terug in Het Veen in het huis naast de boerderij van zijn vader, waar hij nog steeds met plezier zou hebben gewoond, maar helaas, ze moesten met pijn in het hart plaats maken voor de nieuwe wijk Vathorst. Nog lang hebben er
fruitbomen gestaan die naast het huis stonden, maar nu is ook deze laatste herinnering verdwenen.
Toen hij pas getrouwd was is hij begonnen om, in navolging van zijn moeder, kerststalletjes te plaatsen op diverse plekken in het huis. Later werd dat één grote kerststal in de hoek van de kamer. Er kwamen zelfs twee verdiepingen. Van het één komt het ander, eerst was de onderkant nog bedekt met een kleed maar omdat hij zoveel spullen had is er een tweede verdieping bij gekomen. Het groen er omheen werd ook steeds uitgebreid zodat nu de hele hoek van de kamer bedekt is met coniferengroen uit de tuin. Ieder jaar van een andere boom zodat de bomen weer tijd hebben om aan te groeien om in een volgend jaar weer te dienen als kerstgroen.
Ik ga ieder jaar bij hem kijken hoe het is geworden, het is toch steeds weer iets anders.
Maar dat is niet alles dat Theo doet.
Hij is broedermeester in het bestuur van de Broederschap van Kevelaer en organiseert ieder jaar een tweedaagse reis naar Kevelaer. Na Corona is het een eendaagse reis geworden doordat er hotels zijn gesloten.
Theo was en is ook nu nog heel actief in de St. Jozefkerk, vroeger als collectant, versieringen met bloemen en later ook timmerwerk. Meestal neemt hij het werk mee naar huis zodat hij het in zijn eigen werkplaats kan maken. Het allerliefst werkt hij in zijn tuin waar de boontjes, de sla e.d. goed groeien maar ook bloemen van allerlei soorten. Ook houdt hij tuinen van vrienden bij. En dan zijn er nog zijn kippen.
Kortom Theo is een veelzijdig man. Wat zijn ogen zien kunnen zijn handen
maken.
Margreeth Sjamaar

Klik op onderstaande afbeelding voor een vergroting van zijn Kerststal
Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud