Kennis maken met Mini Speelberg - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden

Kennis maken met ...
Mini SpeelbergSpeciaal voor het kerstnummer heb ik Mini gevraagd voor een interview omdat Mini zoveel voor anderen betekent en de kerstgedachte het hele jaar in praktijk brengt.
Dat Mini een goed hart heeft had ik al meerdere keren van anderen gehoord, maar ik had zelf het bewijs vandaag. Zij belde me op of ze mij zou komen halen met de auto omdat ik dan niet door het slechte weer hoefde te fietsen, waar ik natuurlijk dankbaar gebruik van heb gemaakt.
Vanaf haar zesde jaar werd ze al door haar moeder geïnspireerd om andere mensen gelukkig te maken en daardoor werd ze zelf dan ook weer blij. Dat houdt ze al haar hele leven vol. Haar zoon en dochter hebben het op hun beurt ook weer overgenomen, haar dochter had bijvoorbeeld een gezinsvervangend tehuis. Mini bezoekt demente mensen, zieken en extreem eenzame mensen, minstens één persoon per dag. Ze krijgt de adressen van diverse instanties, zoals het Alzheimer Café, 3.0 en de Maatjes van Hoogland.
Mini is geboren in het huis naast de molen van Hoogland waar haar vader molenaar was. Helaas is de molen verdwenen, nu staat de Aldi op die plek. Mini en haar man hadden 4 dierenspeciaalzaken waarvan een in Utrecht die ze nog een tijdje doorgezet heeft nadat haar man ging dementeren. Na 35 jaar heeft haar zoon de zaak overgenomen.

Mini in haar jonge jaren. Ze heeft een speciale band met papegaaien.

Mini heeft veel meegemaakt in haar leven. Het moeilijkste was toen haar man zo dement was dat hij haar niet meer herkende. Dat doet zo’n pijn, je bent dan eigenlijk al weduwe, terwijl je man er nog is. Na het overlijden van haar man is Mini steeds meer voor anderen gaan zorgen.
Mini heeft ’lipoedeem’, een chronische ziekte, die haar soms beperkt in haar functioneren. Maar dat weerhoudt haar niet om toch steeds weer iets voor anderen te betekenen.
Ze spaart ook allerlei spullen, die wij anders weg zouden gooien. Misschien is het goed om het hier even op te noemen zodat als we zelf iets over hebben het even bij Mini kunnen brengen.
Medicijnen die we zelf over hebben, oude brillen, elastische kousen e.d. voor derdewereldlanden, plastic doppen, en voor de kerk alle soorten postzegels.
Mini is vanaf 2008 lid van de KBO, gaat met alle reisjes mee en is ook samen met haar man nog mee geweest. Toen ze de zaak nog hadden konden ze nooit met vakantie. Bij de KBO vindt ze gezelligheid en nieuwe vriendschappen.
Het was een leerzame en gezellige middag waarbij ik weer eens gehoord heb hoeveel je voor anderen kunt betekenen.
Margreeth Sjamaar

Klik op één van onderstaande afbeeldingen
voor vergrotingen van een gedeelte van haar verzameling
Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud