Jos Thomas - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden

De klokken van
Jos ThomasAls je bij Jos binnenkomt zie je al meteen waar zijn passie ligt. Vijf grote antieke klokken in de gang. Indrukwekkend en in de kamer gaat het dan nog even verder.
Alle soorten en maten. De meeste klokken die Jos bezit komen bij de Kringloop vandaan, die ze vaak uit inboedels krijgen.

Toen Jos 15 jaar was stond het staande horloge van zijn vader stil en toen heeft hij alles er af gesloopt en bepaalde veren omgewisseld. De klok deed het toen weer. Jos vond dat zo leuk dat hij er zijn hobby van heeft gemaakt. Tijdens zijn huwelijk en opgroeiende kinderen kwam de hobby een beetje op een laag pitje maar later heeft hij het weer opgepikt. Hij heeft bij de Volksuniversiteit twee keer een cursus gedaan van 14 lessen en een klokkenclub opgericht ‘De sleutel’ in het Soesterkwartier. Die bestaat 34 jaar en heeft ongeveer 20 leden.

Verder is Jos lid van de Stichting tot behoud van het torenuurwerk. Hij kreeg dan een toren aangewezen waarvan het uurwerk nagekeken moest worden en moest dan omhoog, dat was niet altijd zo’n pretje, vaak was er alleen een wankel laddertje met een houten luik en dan moest je maar niet in de diepte kijken.
De klok van zijn vader

Ook is hij lid van de AHS (Antiquarian Horological Society).
Maar klokken is niet het enige dat hem interesseert. Ook andere apparaten, zoals bandrecorders, filmapparaten, muziekdozen, eigenlijk alles waar een stekker aan zit. En hij repareert alles. Hij fotografeert en maakt films. Ooit heeft hij een film gemaakt van burgemeester Bolsius tijdens het Amersfoorts Muziekfestival.
En dan als laatste, maar zeker niet het minste, werkt Jos nog met hout. Meubels, zoals kastjes, tafels en dergelijke heb ik in zijn huis gezien, allemaal van zijn hand.
Jos komt oorspronkelijk uit Limburg, maar is in Amersfoort terecht gekomen
omdat er geen werk was in Limburg. Van de KBO is hij lid vanaf 2015, hij heeft
daar veel sociale contacten gekregen.
Het was een ongelooflijk leuk interview en heel fijn om deze veelzijdige man
beter te leren kennen.


Klik op één van onderstaande afbeeldingen
voor vergrotingen van een gedeelte van zijn klokken.

Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud