Creativiteit van Elize Borsten - de Broekert - de Senioor - KBO/PCOB Amersfoort-Nijkerk

Met o.a. actuele informatie en nieuws van KBO/PCOB Amersfoort/Nijkerk
Ga naar de inhoud
Onze activiteiten > Activiteiten van onze leden

Elize Borsten - de BroekertElize is een vrouw met veel talenten. Dat zij nu een passie heeft voor patchwork is heel bijzonder omdat zij van origine zangeres is. Zij heeft veel opgetreden als soliste. Cantates van Bach, de Mattheuspassion, oratoria e.d.
Maar ze vond het eigenlijk leuker om wat vrolijkere dingen te zingen zodat ze ook graag optrad in (kinder) musicals en operettes. Ze was soliste in het Amersfoorts Operette gezelschap waar ze o.a. optrad in de Zigeunerbaron van Johann Straus, Boccaccio van Franz von Suppè en Der Vogelhändler van Carl Zeller. Zingen was heel belangrijk in haar leven. Schrijven kan ze ook, ze heeft een boekje geschreven over haar beleving van de oorlog.
‘De Oorlogsherinneringen van Liesje de Broekert,’ in 2004, over haar jeugd in Heinenoord waar haar vader huisarts was. Het zijn verhaaltjes over haar vader, de
oorlog en over haar gelukkige jeugd. Enige tijd geleden is ze lid geworden van de KBO en ze vindt het heel leuk om mee te doen met de activiteiten die worden georganiseerd waaronder de reisjes van Elly en Joke, vooral ook omdat zij wat slecht ter been is geworden. Een mens wordt ouder en ook het zingen werd minder. Doordat ze daar veel tijd aan besteedde naast haar gezin, viel ze eigenlijk een beetje in een gat toen dat stopte. Een vriendin ging quilts maken en zo is het eigenlijk begonnen. Voor mij een feest om binnen te komen bij Elize. Ze had alles al klaar gezet om te laten zien waar ze mee bezig is. Dus de naaimachine op tafel, overal klosjes garen en lapjes en half afgemaakte werkjes. Alleen dat was al de moeite waard. Dan naar boven waar de meeste van haar werkstukken hangen of liggen. Ze heeft geen plaats om alles op te hangen.
Overal waar je kijkt in huis ligt of hangt iets van patchwork, kussens op de bank, wandkleden aan de muur of op als sprei op het bed. In de vorige Info hadden we ook wandkleden en het is toeval dat we nu weer iets met textiel hebben. Elize heeft me ook laten zien hoe ze met reepjes stof werkt. Hele voorstellingen zijn verwerkt in haar kleden. Soms maakt ze iets van een patroon of afbeelding maar de afbeelding op de voorplaat is eigen ontwerp. In haar eigen huis organiseerde Elize, samen met vriendinnen, om de twee jaar een tentoonstelling van haar werkstukken. Dat was altijd een groot succes en er kwamen veel mensen. Na een heel gezellige middag met thee en lekkers kreeg ik tot slot nog een mooie doek met Spakenburger klederdracht die ik onmiddellijk in huis heb opgehangen.
Margreeth Sjamaar

Klik op een van onderstaande afbeeldingen voor een vergroting van haar werk.
Als u wilt reageren,
kunt u mailen naar het bij het betreffende artikel vermelde e-mail adres,
of indien algemeen naar: redactie@de-senioor.nl
Terug naar de inhoud